Anfäder och anmödrar - i nedstigande led

När vi levde i små samhällen och byar var traditioner mer levande och där fanns en stolthet inför dem som fört traditioner, kunskap och visdom vidare. Det fanns styrka att hämta i en värld där man visste att man hörde hemma, man kände sig inte på samma sätt ensam och utsatt.
Styrkan i att vara en  länk
Styrkan i att veta att man är en länk i en kedja som sträcker sig långt bak i tiden utgör en källa till kraft. Vetskapen om våra rötter, vilka vi är och var vi kommer ifrån skapar tillhörighet.
 
Utan kontakt med släkt
Många växer upp utan kontakt med sin släkt och har kanske aldrig träffat sina kusiner, sina fastrar, farbröder, mostrar och morbröder.Dagens snabba utvckling resulterat i att vi ofta har förlorat känslan av att vara förbundna med vårt förflutna och med varandra. Men även om den länken kanske är svårare att finna genom det splittrade liv vi nu lever, med ofta långa avstånd emellan oss, går de självklart att finna och återknyta till igen
.
Generationers prägling
Att ge oss tid till att fundera på vad vi har med oss av generationers prägling ser jag som väsentligt för att hitta helhet. Arvet och våra gener påverkar oss i varje stund. Blodsbanden har präglat oss, även om vi inte är medvetna om dem. Stamfäders avtryck fortsätter att leva i oss.

Fundera på familjemönster
Så - för att stärka kontinuiteten och få en djupare förståelse för den du är - fundera en stund på dina familjemönster... Vilka är de? Ser du dragen av stolthet och styrka som gått igen i flera generationer? Finns där negativa släktmönster och hemligheter som trots förnekelse ändock utövar ett inflytande över dig fortfarande? Att också gå tillbaka till barndomens minnen kan hjälpa till med att förstå de krafter som styrt din uppväxt. Samtala med dina förfäder även om de gått över till andra världar. Lyssna till vad de har att säga. Känns tanken främmande och du upplever att intellektet kommer ivägen - fråga dig om igen, och om igen - tills du får fatt i känslan, i budskapet.Jag lovar dig att svaren blir fascinerande...Lycka till!  

Bilden är tagen på hällristningsområdet i Högsbyn, Dalsland