Att bli stark av motstånd


Citatet av Nietsche - "Det som inte tar kål på dig gör dig starkare", har vi hört citeras många gånger. Nästan som en klyscha har det upprepats. Men - inte för inte ligger det en absolut sanning i uttrycket.

 

Vad gäller mig själv så ser jag mig som ett resultat av logiken i talesättet iallafall. Om inte jag, om och om igen, hade blivit så ifrågasatt, stoppad och mobbad av min egen mor vad gäller mina värderingar, intressen och val av livsväg - då hade jag nog aldrig blivit så seg och innehaft den obändigt starka motor jag har inom mig.

För jag valde aldrig att bli läkare, något som hon förväntade sig att jag skulle bli. Hennes ständiga ifrågasättande, kritiserande och fördömande av mina "flummiga" och för henne konstiga ambitioner, intressen och livssyn gjorde istället att rebellen inom mig bara blev än mer trotsig och motståndskraftig. Naturligtvis ville hon som så många andra föräldrar "väl" i sitt förmanade och förgörande. Hon var väl rädd att det skulle gå "fel" för mig, att jag skulle gå vilse i livet.

Det som räddade mig var att jag av någon underlig anledning redan som liten såg min egen mamma som rädd och osäker, och fast i "vad- skall- andra-tycka" - syndromet. Det gjorde att jag trots de återkommande och sårande påhoppen iallafall kunde låta det rinna av mig för att jag lyckades se vad som var hönan och vad som var ägget... Och jag tror också att hon egentligen också var en fri själ, långt mycket mer än vad hon själv på sitt sätt gav uttryck för. Där fanns egentligen många icke fullt erkända och uppfyllda längtor och drömmar begravda.

De sista åren av mammas liv kom vi ändå varandra mycket närmare, och hon gav mig då mer och mer det erkännande för min egen väg som jag egentligen kanske hade behövt mer som barn. Men jag är inte det minsta bitter på min mamma. Hon kunde inte annat, hon visste inte bättre. Och allt - blir alltid, precis som det är ämnat att bli. Jag är tacksam. 

Så - låt aldrig någon som gett upp sina drömmar påverka dig att göra detsamma. Skapa DINA drömmar, ta ansvar för DIN längtan! Go for it!