Bara du är herre över din dröm


Visst är det fantastiskt att vi kan engagera oss och lämna bidrag till vad någons natt-dröm skulle kunna handla om! Vi behöver ofta varan-dras perspektiv för att inte fastna i de egna tankespåren. Om vi dessutom tar för vana att säga."om det var min dröm" eller liknande uttryck när vi skall lämna vårt tolkningsförslag, så har vi också garderat oss ifrån att med säkerhet säga oss kunna påstå vad en annans dröm skulle betyda.
För drömtolkning är inte en vetenskap på det sättet att vi kan läsa på sidan 37 i boken "Boken" och där få budskapet om att t ex nattens dröm-orm betyder en viss sak... Det kan förvisso vara bra med dröm- och symbolexikon för att kanske få fatt i lite inspiration - som ett sätt att testa av om det kan vara så att just din drömsymbol kan tänkas ha med just det som står omnämnt....
Men var försiktig. Ingen mer än du själv har tillgång till dina egna upplevelser, minnen och associationer om just nattens drömsymbol. Det bästa är naturligtvis om drömmaren själv - kanske med frågor och egna inre associationer går tillbaks in i drömmen för att utforska den - kan lirka fram kontakten med sitt eget undermedvetna och därmed hitta den betydelsen som känns rätt. Drömtolknng  är heller ingen intellektuell liten lek. Det är inte med vänsterhjärnan vi tyder våra drömmar. De och deras betydelse hittar vi i den andra hjärnhalvan - där upplevelser, associationer, bilder och fantasi håller hus.  Och dit måste vi bestämma oss för att vandra på upptäcksfärd själva. Det är en väg som inte altid erbjuder raka linjer och snabba, tydliga svar. Men uthållighet och intention hjälper till och gör sitt även i drömtolkningen. Och när vi hittat betydelsen och den är är rätt - då känns det i hjärtat och i hela oss!