Drömmar - snurriga nattbudskap eller logisk livsvägledning?





 
Det händer att jag får ifrågasättande kommentarer om vitsen med att ägna sig åt drömmar och drömarbete... Oftast är det uttalanden som avslöjar en bristfällig kunskap om dröm-världen, kanske beroende på att man missat på vilket tydligt och konkret sätt drömmarna kan hjälpa och vägleda oss i livet – om vi verkligen vill och vågar lyssna.  Drömarbete är rejält tufft ibland, i synnerhet för vårt ego och illusoriska självbild.

Ett argument jag hört några gånger är att man genom att ägna sig åt de ”snurriga och ologiska ” drömbilderna skulle missa det viktiga - nämligen att leva och ta ansvar över sitt liv. Att drömintresset skulle fråntra uppmärksamheten från nuet.  Kanske utgår denna tanke ifrån att intresset för nattens drömbilder inte inkluderar insikten att drömmarna speglar, belyser och ofta förstorar vad som sker i vår dagSdröm, (med stort ”S” för att inte sammanblandas med dagdrömmar…) dvs. den del av vår dröm som vi kallar Livet.

Isåfall har det tankespåret missat att Livet är en skola 24/7, alltså både på dagen och natten. Vi kan alltså se vårt liv som en dröm, där det som händer oss på dagen ytterst är något vi själva skapat, påverkar och därmed också har möjligheten att ändra. Och den kloka intelligens som drömspeglingarna kommer ifrån, gör sitt bästa för att få oss att lyssna till Livets undervisning oavsett tid på dygnet. Oberoende av vilken dröm vi tolkar – nattens drömbudskap eller dagens händelser - så talar allt till oss. Det är alltsammans budskap för att få oss att vakna ur vår sömngångartillvaro, vår omedvetenhet.
 
Djupast sett handlar allt vi möter i drömmarna - personer, djur, monster, änglar - om oss själva. Det visar på olika personlighetsdrag, talanger, undanskuffade och förnekade behov t ex inom om oss. Väljer vi att inkludera även nattens budskap, genom att vilja undersöka dessa nattliga mail, så speedar vår personliga utveckling på. Vi finner mer och mer frid med oss själva allteftersom projektionerna avslöjas och hämtas hem till oss själva.  

Livet förtydligar sig, liksom vi själva, inför oss själva. Vi ser bättre vilka stigar vi skall beträda och vilka vi definitivt skall undvika. Vi växer i självkännedom. Och det bästa av allt är att avsändaren, den enträgna coachen, aldrig skickar fakturor för sitt nattarbete!
*          *          *          *          *          *          *

Vill du lära dig mer om drömmar? Jag har kontinuerligt kursen "Dröm fram kraften inom dig ",2-dagskurser i tre steg samt erbjuder en 6-månaders e-kurs "Drömskolan" som jag skapat tillsammans med Robert Nilsson, en drömterapeut-
kollega. Välkommen in att kika på den hemsidan och läsa vad tidigare elever gett för feedback! www.dromskolan.se