Drömmen vill väl

Under åren har det hunnit bli många intervjuer och tidnings-artiklar...Särskilt glad blir jag när jag förstår att journalisten har ett lika starkt intresse för "saken" som jag själv- vilket givetvis märks i textresultatet - som här! TACK Eva Frid för intervjun - och för möjligheten att få sprida drömkunskapen!

             ♥                                    ♥                               ♥
2012-08-26 i "Skånska Dagbladet" samt "Norra Skåne" - Drömmen vill väl

 

Agneta Oreheims förhållande till drömmar är innerligt. Det började för omkring 20 år sedan och fascinationen över denna värld fylld av symboler och budskap har bara ökat. Drömmen är en fantastisk gratiscoach som alltid levererar och alltid kommer med healing, säger hon.

Att lyssna på sina drömmar är att lyssna på den osminkade sanningen om sig själv. Det är att vilja utvecklas och också att få tips på lösningar och kanske till och med varningar, säger Agneta Oreheim.
– Det handlar om att ta sig själv på fullt allvar, drömmarna vill tala om någonting för oss. Men vi är inte tränade att lyssna inåt, vi lever i en kultur som inte är så intresserad av det inre. Många människor stänger av och lyssnar varken till livet eller drömmarna.
För den som är intresserad av personlig utveckling är drömmar en källa till vägledning och lärdom. I en av Agnetas första drömtolkningskurser deltog en kvinna som berättade att hon i många år drömt att hon blev giljotinerad och nu först insåg hon att hon ständigt "halshögg" sig själv i vardagen.
– Vi drömmer om samma sak ända tills vi förstår, mardrömmar kan bli mer och mer laddade om vi inte lyssnar på dem.
Generellt sett är de bilder och berättelser vi får under natten olika aspekter av oss själva. Vi använder oss av symboler och de symbolerna behöver tolkas för att vi ska förstå budskapet.
– 90-95 procent av alla drömmar handlar om oss själva, säger Agneta och berättar om ett teveprogram där en av våra före detta partiledare delgav tittarna en dröm i syfte att få den tolkad.
– Hon hade drömt att hon åkte bil i Italien med en onykter förare. De höll på att krocka, men klarade sig. Det förekom också öl och knark i drömmen, hennes livvakter var borta liksom hennes telefon.
Tolkningen som gjordes, och som här återges i en förkortad version, var att partiledaren lät andra köra med henne, hon satt inte bakom ratten på sitt eget livsfordon. Droger fördunklar vårt seende, hon såg inte klart, var inte medveten, och telefonen är en symbol för kommunikation. Hon lät alltså andra styra över henne och var inte i kontakt med sig själv.
– Alla hamnar vi någon gång i en livssituation som ger den här typen av drömmar. Vi avslöjar mycket om oss själva när vi berättar om våra drömmar, men det bör inte hindra oss från att prata om dem. Vi är ju här allihop för att hela oss själva, säger Agneta, som vid tiden för intervjun befinner sig på Näckrosens kursgård en mil utanför Simrishamn för att hålla drömkurs.
Hon började bli intresserad av drömmar för omkring 20 år sedan, men det var först när hon 2008 utbildade sig till drömterapeut och kom i kontakt med Louise Minerva-Li, drömterapilärare, och senare också Robert Moss, australier som räknas som en av pionjärerna inom aktivt drömarbete, som hon verkligen tog dem på allvar.
– Jag lärde mig att gå djupare in i drömmen för att ta reda på varför jag drömde det jag gjorde. För att förstå det är det nödvändigt att gå tillbaka in i drömmen och upprätta en levande dialog med drömsymbolerna.
– Det blev en riktig kick, den tolkning jag tidigare hade jobbat med handlade mest om att prata om drömmen och att associera, alltså ett intellektuellt sätt att angripa drömmen.
Att jobba med drömmen på detta sätt kallas för shamanskt drömarbete. På sina kurser använder Agneta trumman för att hjälpa deltagarna återinträda i sin dröm. Dess entoniga, rytmiska och suggestiva slag gör det lättare att komma ned i det avslappnade tillstånd som behövs för att nå de djupa insikterna.
– En viktig parallell med shamanismens grundtanke och det shamanska drömarbetet är att var och en är sin egen profet som själv får direkt andlig vägledning utan mellanhänder.
– Drömlexikon blir onödiga, det har jag som kursledare gång på gång och med stor vördnad fått uppleva,. Deltagarna blir förvånade över hur mycket kunskap de själva har direkt tillgång till.
För Agneta är livet ett uttryck för en medvetenhet där allt är sammanlänkad levande energi som ständigt talar till oss genom olika symboler. Allting börjar inifrån och vi skapar själva vårt liv.
– Vi "drömmer fram" vår verklighet genom de inre bilder vi ständigt aktiverar inom oss. Att ta vara på både nattens och dagens drömbilder genom att tolka de händelser vi möter i det dagliga livet hjälper oss att leva mer medvetet närvarande och vara i kontakt med själens röst.
– Nattens drömmar vill tala om något för oss och det vill verkligheten också, säger Agneta, som menar att det går att tolka det vi är med om i vakenlivet som om det var en dröm och få budskap om vi bara är öppna för det.
– Drömmar handlar inte om att sova utan om att vakna upp. Att lyssna på dem är att ge sig själv gratiscoachning och healing. Och alla drömmar vill oss väl.

Profil:
Namn: Agneta Oreheim.
Ålder: 56 år och stolt över de silvermånstrålar som infinner sig i hennes mörka hår. Älskar att bli äldre och klokare.
Familj: singel.
Bor: i centrala Göteborg.
Gör: älskar sitt jobb inom drömkunskap, astrologi och personlig/andlig utveckling. Hennes passion och mission.
Motto: "lev med fötterna på jorden – och huvudet i himlen!"
Boktips: Drömtolkning och drömalkemi av Louise Minerva-Li. Robert Moss alla böcker.

Hur du använder drömvägledning, enligt Agneta Oreheim:
1. Välj område för din fråga, till exempel arbete, livsväg, hälsa relationer.
2. Skriv ned frågan.
3. Gör kvällen vördnadsfull. Ta dig själv och din fråga på allvar. Fokusera återkommande på frågan du har valt.
4. Precis innan du somnar, koncentrerar dig och upprepa frågan om och om igen tills du somnar.
Övningen kan kräva träning ett tag, om inte svaret kommer vid första försöket. Att ha absolut tillit till att du får svar är också avgörande. I drömmen är det också lättare att ta emot vägledning eftersom förnuft och intellekt "vilar" då vi sover och det ger oss tillgång till andra medvetandenivåer.
Om du inte kommer ihåg drömmarna, lägg block och penna vid sängen och bestäm dig för att du ska komma ihåg dem. Med fokus och träning lyckas du.