Drömtolkning = drömlexikon?

Använder du dig av drömlexikon när du skall tolka en dröm? Jag fick en bok för några år sedan, lite som en kuriosa-present av någon som hittat den på loppis. Det var lite kul läsning att se vad de olika uppslagsorden i drömmar enligt denna ”Egyptiska drömbok” betyder. Jag kunde inte annat än förundras över den livliga fantasin i tolkningsförslagen. Om jag t ex har drömt om att jag äter bönor skulle det betyda tvist och obehagligheter. Kokar jag bönorna i drömmen så blir det en försämring i mina förhållanden. Skulle jag istället skära bönor i drömmen så är det tecken på en ljus framtid...
 
Kuriosa och lite knasroligt underhållningsvärde kanske, men ingen information som bidrar till ökade insikter om mig själv och min personliga utveckling iallafall. Så här skriver Louise Minerva Li, min drömterapilärare, i sin senaste bok ”Brev från Drömkällan” apropå drömlexikon på webben:
”Jag fann på internet de mest befängda ”drömtydningar” om ormar. Det finns även drömlexikon på webben med ”tydningar” som är helt otroligt befängda. Man kan undra, var får de allt ifrån? Varför lägger de ut rent nonsens som de inte ens själva förstår? Här är några exempel: ”Om du drömmer om ormar betyder det att någon förtalar dig. Det är varsel om fängelsestraff. Det är ett tecken på hat.”

Många tror att drömmar och drömförståelse är bokkunskap, något man kan läsa sig till - och letar i olika symbol- och teckenlexikon för att bums "kolla vad det betyder”… Förståeligt kanske, eftersom synen på drömmar och drömkunskap ännu inte, för gemene man iallafall, har hamnat i det fokus som jag själv anser att den förtjänar.

Så mycket roligare, intressantare och framförallt mer givande om vi istället tog för vana att lita till oss själva i högre grad då vi letar efter drömbetydelsen. Vad har vi själva för uppfattning, minnen, associationer kring vår drömsymbol? Vad väcker det för känslor i oss? Finns drömbilden kopplad till något i min egen historia? Vad säger den specifika drömsymbolen mig, just nu? Vilken är kopplingen till min aktuella livssituation eftersom drömsymbolen dyker upp just nu?

En av de absolut mest intressanta ”poängerna” med drömarbete är som jag ser det att stärka den egna intuitionen och den egna inre auktoriteten. Att lita till sig själv, och inse att uttryck som "svaren finns inom dig" är mer än bara floskler. 
Och utifrån det resonemanget borde drömlexikon bli rätt ointressanta. 
*          *          *          *          *          *          *

Vill du lära dig mer om drömmar? Jag har kontinuerligt kursen "Dröm fram kraften inom dig ",2-dagskurser i tre steg samt erbjuder en 6-månaders e-kurs "Drömskolan" som jag skapat tillsammans med Robert Nilsson en drömterapeut-
kollega. Välkommen in att kika på den hemsidan och läsa vad tidigare elever gett för feedback! www.dromskolan.se