Insändare till radions P1,"Kropp och själ", ang mardrömmar...

Insändare till radions P1,"Kropp och själ", ang mardrömmar...


Hej! Lyssnade på ert program om mardrömmar nyligen.....Ja man kan naturligtvis se på drömmar på en mängd olika vis - och ha en vänsterhjärne- resp högerhjärne "input" om dem. Som drömterapeut utbildad av Louise Minerva Li på Drömcentrum (www.dromcentrum.se) och drömintresserad sedan många år, så reagerade jag starkt på att det hela kändes så "kliniskt", tråkigt och oinspirerat. Själv ser jag istället på drömmar och drömbudskap med en oerhörd vördnad, som en fantastisk gåva och hjälp att klara av att navigera i livet, och självklart oxå som en väg till självkännedom.Till skillnad från psykologerna som intervjuades är jag definitivt övertygad om att drömmarna har ett budskap.
Det som jag tyckte var mest intressant ändå i ert program, och som liknar det förhållningssätt jag själv har i mitt eget arbete med drömmar, tillika det jag lär ut - det är att göra precis som den man som ringde in till programmet och själv valde att vända sig om och möta det som jagade honom. Då försann också intressant nog den mardröm som jagat honom så länge...

Jag och många andra som arbetar med drömmar ser alla drömmar inklusive mardrömmarna som en vän, och något som i längden alltid vill oss VÄL! De är alltså inget vi skall "ta bort" utan istället just möta och omfamna. Det är en aspekt av oss själva som jagar oss, vår "skugga" som vi av olika anledningar räds och flyr i det vakna livet - men som pockar på och vill bli integrerad för att vi skall kunna läka oss själva och må bättre fysikst och psykiskt. Då - och bara då, när och om detta sker, är en läkning möjlig. Den livssyn som drömarbetet för mig innebär är att se på livet som en spegel av mig själv - och därmed så handlar drömararbete om en enda sak - att hårddraget integrera och hämta hem mina projektioner. På det sättet är drömarbete ingenting annat än fredsarbete - som innebär att om jag mer och mer sluter fred och blir vän med mig själv och mina både inre och yttre demoner - då bidrar jag ännu lite mer med ökad harmoni och i förlängningen oxå fred för min omgivning inklusive mig själv.


"Drömmar handlar inte om att sova - utan om att vakna upp" Robert Moss - auktoritet inom drömarbete som föreläser och leder workshops över hela världen.


Vänliga Hälsningar
Agneta Oreheim
www.agnetaoreheim.se