Kraftdjuren i våra drömmar

 
Inom de  shamanska kulturerna tror man att vi föds med ett kraftdjur, vars syfte är att bistå och skydda oss under livet. Ju mer vi gör oss medvetna om kraftdjuret är det möjligt att kommunicera direkt till det och be om råd och vägledning. Under livets gång kan kraftdjuren bli flera och de kan också vara följeslagare under kortare eller längre perioder under livet.

Kraftdjuren dyker också ofta upp med budskap i våra drömmar, och vi kan också möta dem genom olika trumresor vi gör, eller genom en stark och ovanlig upplevelser i naturen. Deras gåva är kraft, och påminner oss om vår vilda sida och vår naturliga energi. Att medvetet vandra med sitt kraftdjur, och kalla in det i situationer då vi behöver extra styrka är en källa till ständigt ökad personlig kraft och självtillit.

Att förstå den specifika betydelsen i kraftdjuret kan vara ett sätt att fördjupa förståelsen av sig själv och de egna kvaliteterna. Eftersom shamanismen grundar sig på direktkontakt – alltså inga mellanhänder i kommunikationen – så  är det allra bästa att fråga djuret ifråga själv om dess betydelse, specialiteter och gåvor. Varning för att bli alltför beroende av att använda symbol- eller djur-”lexikon” alltså. Lita på dig själv och din egen förmåga att hämta information istället, så utvecklar du den unika kontakten mellan just dig och ditt kraftdjur!

För att än mer förstärka kontakten med din hjälpare – studera djuret, dess vanor och karaktäristika. Vilket eller vilka är de mest utmärkande dragen och beteendet? Är det ett flockdjur – eller ett djur som oftast lever ensamt? Är det dag- eller nattlevande? Lever det i par?  Hur jagar det? Hur rör det sig? Genom att förstå mer kan vi också börja ana vad det är för egenskaper vi kan behöva utveckla och ha nytta av att integrera i livet överhuvudtaget eller i en specifik situation. Att läsa om djuret utifrån olika kulturers mytologi, sagor, historia etcetera kan också bidra till förståelsen.
Att vörda och respektera kraftdjuret och aldrig glömma att tacka för dess vägledning, är också viktigt för att underhålla och stärka kontakten.

Så här skriver Robert Moss , ur boken ”Dreamgates”, om kontakten med kraftdjuren: ” Getting in touch  with your animal spirits and  feeding them (both literally and metaphorically) will boost your vitality and put you back on the natural path of your energy. When a shamanic practitioner helps you bring back your animal spirits, the operation  is called a ”power animal retrieval”. Working with animal guardians is not about regression to some earlier ”subhuman” stage of our evolution. It is about becoming  whole and reconnecting with the Earth we share.”
*          *          *          *          *          *          *
Vill du lära dig mer om drömmar? Jag har kontinuerligt kursen "Dröm fram kraften inom dig ",2-dagskurser i tre steg samt erbjuder en 6-månaders e-kurs "Drömskolan" som jag skapat tillsammans med Robert Nilsson en drömterapeut-
kollega. Välkommen in att kika på den hemsidan och läsa vad tidigare elever gett för feedback! www.dromskolan.se