Lider du av drömtorka?

Lider du av "drömtorka"?

 

Varje natt drömmer vi mellan 4-6 drömmar, beroende på hur många timmar vår nattsömn är. Men långtifrån alla kommer ihåg vad de drömmer på natten - så man skulle kunna uttrycka det som att vi lever i en tid och ett samhälle som lider av "drömtorka".
Vad innebär det? Och vad ger det för konsekvenser?
" Om du har förlorat dina drömmar så har du förlorat en del av din själ" säger Irokeserna. Från Navajo-stammen lär vi oss att det är genom våra drömmar vi har kontakt med den andliga verkligheten. Även Jung uttryckte sig på liknande sätt då han sa att "Gud talar genom våra drömmar och visioner".


Anledningen till drömtorkan kan vara många. Ett ointresse för den inre verkligheten kan vara en av anledningarna. Bakom det "ointresset" kan kanske finnas en rädsla för vad det är för budskap som kommer genom drömmarna. Om vi är rädda för att möta våra skuggsidor, sidor som vi borde erkänna och ta itu med för att bli helade, då kan drömarbete vara rejält hotande. Men eftersom drömmarna alltid i längden vill oss väl - så är det djupt tragiskt att vi inte tar bättre vara på denna gratisväg-ledning som erbjuds varje natt. Genom att lyssna till drömvägledningen kan vi få råd på olika sätt som hjälper oss att hantera livet ännu lite bättre.
Att vi vaknar onaturligt och icke ordentligt utsövda - av väckarklockor, sambo som skall upp till arbetet, barn som skall till skolan etc jagade av våra scheman och deadlines, gynnar heller inte drömuppmärksamheten.


Ta för vana att sätta en dröm-intention innan du somnar - och skriv ner det du fått till dig. Kommer du inte ihåg drömmen - skriv ner dina första tankar och känslor vid uppvaknandet. Negligera inte det som kommer till dig, om det så "bara" var en enda symbol eller en färg. Det kan visa sig vara viktiga ledtrådar, till något som är väsentligt för dig just nu. På det sättet säger du till Drömkällan att du vill samarbeta, att du vill lyssna - och då kommer också drömupplevelserna att bli starkare, tydligare och ske mer ofta.
Lycka till med drömarbetet!