Påskevangeliet symboliskt - Jesus- Barabbas- och Pilatusmentalitet.


Som vi vet så är påsken en högtid som firas till minnet av Jesus korsfästelse och uppståndelse. Ett livgivande budskap som visar på att ljuset vinner över mörkret trots allt.

Men denna berättelse rymmer mer än enbart den som förtäljer om den andlige rebell och föregångare som vandrade här på jorden för 2000 år sedan. Man kan se påskevangeliet som en symbolisk kamp mellan olika mentaliteter, sidor inom oss människor, som ständigt utmanar varandra.

Jesusmentaliteten står för en tankementalitet kopplad till kärlek, glädje och osjälviskhet och där hat, ondska och krig på ett yttre och inre plan bemöts med förlåtelse. Humanitära och fredsskapande insatser är givetvis kopplade till denna mentalitet.

Barabbas, rövaren som folket valde skulle få leva då Pilatus bad dem välja mellan om Jesus eller Barabbas skulle korsfästas, är kopplad  till den djuriska och egoistiska mentaliteten inom oss. Min vilja före din, mina behov före dina t ex härrör ur denna mentalitet, liksom att svara på angrepp med våld, hämnd, hat, förtal och lögnaktighet.
.
Pilatusmentaliteten finns också inom oss alla. Det är den mentalitet som har till uppgift att välja mellan dessa sidor, den högre eller lägre i varenda situation vi ställs inför utmaningar i våra liv. Men liksom Pilatus i berättelsen som lät sig bli påverkad av massans vilja trots att han innerst inne visste vad som var rätt och riktigt, tillåter vi också oss själva att vika undan för grupptryck, andras åsikter och generell kutym - och sviker därmed vår innersta övertygelse. Vi, i vår mänsklighet, gör ofta som Pilatus och låter Barrabas-mentaliteten segra istället för Kristusmentaliteten.

Självklart finns det nu liksom då, krafter i form av ledare, auktoriteter och politiska system som känner sig hotade av ljuset och kraften i Jesus förkunnelse och som är rädda att förlora sin makt och sina fördelar om mörkret överges.
Men påsken är just påminnelsen om detta ljusets seger över mörkret, och att vi var och en av oss har möjligheten att genom våra val bidra med den rätta riktningen. Låt oss inte glömma det!