Saturnus - och att handskas med den vikarierande verkligheten


Den stora olyckan
I den medeltida astrologin kallades denna planet för den stora olyckan, och dess placering i horoskopet ansågs skapa olycka. Inom den vediska astrologin har den fortfarande dåligt rykte. Men precis som alla planeter och tecken i horoskopet är det upp till oss själva att handskas med dem på ett så konstruktivt sätt som möjligt. Om en planet uttrycks positivt eller negativt beror istället på individen, hennes medvetenhet och moral, samt förmåga att handskas med livets utmaningar. Föreställningen att vi skapar vår verklighet gäller inom astrologins värld också. Saturnus kan vara tuff, men är alltid rättvis och konsekvent. Den kräver realism och fötterna på jorden. 
 
Är det rätt så går det lätt?
Just konsekvens är kopplad till ett av Saturnus många namn - "Lord of karma” - som innebär att alla handlingar vänder tillbaka till oss själva, utan undantag. Det vi upplever som förseningar, hinder och motstånd, som brukar tillskrivas Saturnus, är ingenting annat än det logiska resultatet av att vi behöver befrias från föreställningen om att det i denna fysiska existens inte finns några genvägar.
Tror vi  på devisen "är det rätt så går det lätt" kommer vi inte så långt vad gäller att klara av de saturniska läxorna, som oftast kräver att vi är starkare än motståndet om vi skall nå våra mål. Saturnus väg är metodiskt, långsiktig och strategiskt byggande. Använder vi den rätt så ser vi att den med tid och erfarenhet mognar till ”pärlan i musslan” - ytterligare ett namn för denna planet. Men då har vi också accepterat att livet är ett tränings-projekt, och att quick-fix- lösningar enbart är en för stunden lockande illusion.

Övertygelser starkare än motståndet
Saturnus väg genom de olika tecknen, visar på olika områden och scener för att lära oss handskas med det som i A Course In Miracles kallas för den vikarierande verkligheten. För att inte fastna i svårmodet, misströstan och det alltför allvarliga och seriösa när vi stöter på problem behöver vi förstå att denna verklighet vi lever i är just en "vikarierande" sådan. Den övertygelsen underlättar definitivt att klara av de ibland tuffa Saturnusläxorna, och trots svårigheterna ändock ha fokus på den positiva framtiden, som genom uthållighet kan bli verklighet.
.
Saturnus i Skyttens tecken mellan 2014 - 2017
Den 23 december gick Saturnus in i Skyttens tecken och förutom ett par månader under kommande sommar, så kommer den att vara där till december 2017. Skytten är bl a kopplad till resor, främmande kulturer och religioner, att vidga vyer och skapa helhetsperspektiv och mer av filosofiska resonemang. Entusiasm, optimism och frihet att få ge uttryck för hela sig utan begräns-ningar eller restriktioner på något vis, hör också hit. Även pengar och materiella resurser tillskrivs detta tecken.

Begränsning av överdriven optimism
Saturnus inverkan blir under denna period att begränsa och hålla tillbaka dessa områden som på olika sätt gått till överdrift. Olika former av osund ”positivitet” och tilltro utan riktig verklighets-förankring kommer att komma i dagen - både för individer, företag och organisationer. Kanske att de arroganta varianterna av ”tro på dig själv”- budskapen där ”allt går bara man vill" får sig några riktiga verklighetstörnar, och inverkar på trender inom området personlig utveckling. Idéströmningarna bör istället dras mot  att landa i verkligheten med nödvändigt längre framtidsperspektiv och uthållig tillit.  
All form av högre utbildning, olika läroanstalter, universitet och  högskolor  är kopplade till detta tecken och dessa institutioner kan förväntas få det tuffare. Kanske kan detta komma att ske som en effekt av den ekonomiska utvecklingen. En överdriven optimism på börsen kan säkerligen komma att skapa en  skakig period ekonomiskt. Sist Saturnus var i detta tecken var från november 1985 - februari 1988. "The black monday" skedde under denna period, (oktober 1987) då börsen under samma dag  sjönk med 22%. Vid börskraschen 1929 var Saturnus också i detta tecken. 

Realistiska visioner
Våra övertygelser och trosystem bör också bli utmanade. Klarar vi att vara positiva och optimistiska trots de bevis på motsatsen vi kan komma att möta? Utmaningen under dessa år handlar för oss alla om att förena framtidstron med realism och fötterna stadig placerade i myllan. Då krävs det ett verkligt och långsiktigt ansvarstagande, även för djur, natur och miljö - ytterligare ett Skyttområde - och inte enbart Skytt-nonchalant svepande resonemang.  
Tar vi ansvar för detta och bygger uthållig framtidstro starkare än  aktuella hinder, kan det komma mycket gott ur dessa år!

Välkommen att följa mina sidor på Facebook:

https://www.facebook.com/AstrocoachAgnetaOreheim
​https://www.facebook.com/AgnetaOreheimforkrafteninomdig