Självmedkänsla kontra epidemisk narcissism.

 
Begreppet självmedkänsla kommer från buddhismen och handlar om hur vi kan bemöta oss själva med medkänsla. Att t ex uppmärksamma hur det känns inom oss när vi upplever jobbiga saker och hur vi då kan ge dessa känslor kärlek, värme och acceptans. Att vara snälla och vänliga mot oss själva förändrar inte bara oss själva positivt, utan också allt och alla vi möter.  
 
Utvecklingen av vad man skulle kunna kalla för en ”epidemisk narcissim” i den tid vi lever i har sin grund i att vi tror att vi skall vara väldigt ”speciella” dvs. mer speciella än någon annan, eller på bekostnad av någon annan. Med en sådan övertygelse är det svårt att ta misslyckanden och situationer då vi inte alltid – såklart! - kan vara den som vinner, är superfantastisk, perfekt, bäst etcetera.
 
Baksidan av ”tro på dig själv" -eran har istället för att utveckla en sund självkänsla och självacceptans där vi inser att vi alla har imperfekta sidor - skapat mer av stress, krav och en ständig kamp. Istället för att ha fokus på att ”vara bättre än”, och döma oss själva när vi inte lever upp till våra många gånger alltför orealistiska förväntningar, borde vi istället lägga fokus på att vara lyckliga och hitta mer av hållbar harmoni.

Det handlar om att försonas med att livet inte är perfekt och att utmaningar och svårigheter är en naturlig del av livet. Även om vi försöker vårt bästa så är ingen av oss någon ”super-människa”. Vi har alla motgångar och inre monster -både stora och små - att kämpa med. Men vi är alla värda kärlek – oavsett!
 
Pema Chödrön, en buddhistisk lärare har sagt något i stil med: ”När man börjar bli mer medveten om sig själv och är i avsaknad av en otroligt stor dos humor, självdistans och medkänsla med sig i bagaget - kan livet bli riktigt tufft.”

Var din egen bästa vän, svik inte dig själv - stärk din självmedkänsla!
 
Här är en intervju med Dr Kristin Heff, professor i human development på University of Texas, vars mission är att föra ut begreppet selfcompassion - självmedkänsla.. http://podbay.fm/show/307934313/e/1364933424