Solen och Månen - din inre balans

Nästa lördag kör jag den första av tre lördagar under februari månads ”Kraften inom dig”-dagar. Den har titeln "Solen och Månen - vår inre balans"

Solen och månen symboliserar två grundläggande och centrala psykologiska behov inom oss alla. De är vår inre personlighet som kan sägas stå för allas vår maskulina respektive feminina sida. De utgör tillsammans en viktig kärna inom oss, men är två vitt skilda principer som behöver förenas inom oss för att vi skall hitta inre balans och harmoni, och känna oss som hela individer.

Solen respresenterar den medvetna beslutsfattande, logiska, och rationella delen av oss. Det är den delen som i astrologin symboliserar mannen, fadern, den vuxne, ledaren och auktoriteten inom oss. Solen ger också ledtrådar om självkänsla och självförtroende – vad som behöver stärkas och vilken väg man bör gå för att dessa delar av en själv skall fungera bättre. Solen speglar ljuset, dagen och klarsyn genom medvetenhet. En solpersonlighet syns, märks och är helhjärtat och tveklöst engagerad.

Månen, den mer känslopräglade delen av oss är oftast den delen som är omedveten inom oss. Denna himlakropp är en paradox. Lika pålitligt förutsägbar i sin vandring i måncykeln, lika opålitlig oförutsägbar är månen i sitt sätt att visa sig för oss. Ur detta kommer också en del av månegenskaperna – växlingar, periodicitet och föränderlighet. En typisk Mån-personlighet är en ”periodare” och behöver genom de ständiga känsloväxlingarna få uppleva mycket rörelse som matchar känsloläget. Eftersom våra känslor ständigt är föränderliga blir bilden av vatten och hav med de återkommande vågorna en bra bild över Månen. I kontrast till Solen, är detta modersarketypen och kan därför ge indikationer om upplevelsen av modern, kvinnor, barndomen, kontakten med vårt inre barn och vår egen historia. Nattens domäner, mörker, oklarheter och diffusa aningar tillskrivs månen, liksom en del av vår intuition.

Alla berättelser i folksagor och myter om hjälten eller hjältinnans heroiska seger över fienden är en bild över medvetandets seger över det omedvetna. Och det är också en kamp som vi människor befinner oss i, där icke erkänd omedvetenhet ofta är en grogrund för elakhet och ondska. I Livets skola tvingas vi ofta att möta våra projektioner dvs de sidor inom oss som vi först inte vill erkänna, utan istället tillskriver andra eller omständigheter. När vi lärt oss att se mer moget på detta och till slut kan omfamna dessa sidor med acceptans börjar vi närma oss helhet mer och mer. Denna ständiga interaktion är vad Solen och Månen inom oss speglar. Månen behöver som vi vet solen för att bli belyst. På samma sätt behöver vårt undermedvetna komma i kontakt med Solen, vårt medvetna, för att integreras.

På kursdagen kommer vi att på olika sätt arbeta med det som dessa himlakroppar symboliserar i våra liv. Vi kikar t ex på moders- respektive fadersprägling, vuxenjaget kontra det lilla-barnet-jaget, våra medvetna reaktioner i kontrast till de spontana och känslomässiga, liksom förfäderslinjen - hur våra förfäder både på faders - och moderssidan fortfarande lever och verkar i och genom oss…
 
Jag ser väldigt mycket fram emot kursdagen!