Spegla dig i din avundsjuka! 

 
 
 
 
 
 
 
Vi jämför oss ofta med andra – kollegor, vänner, syskon och grannar till exempel. Avundskänslorna följer ofta tätt efter. Stimulerande avundsjuka kan inspirera oss att förbättra vårt eget liv, men avunden kan också dränera oss på massor av energi. När vi känner oss förfördelade, ledsna och irriterade på grund av det vi anser oss ha rätt till, visar vi ofta våra värsta sidor.
 
Eftersom avund är ”skämmigt” så vill vi sällan tillstå att vi är avundsjuka. Och de egenskaper vi inte vill tillstå att vi äger börjar leva sitt eget liv inom oss. Den destruktiva avunden förbrukar stora mängder psykisk energi, och gör också att vårt omdöme förvrängs. Ofta har den rötter långt tillbaks i livet, inte sällan från vår barndom. Ett yngre syskon kan till exempel vara avundsjukt på det äldre, något som kan sitta i hela livet om det inte erkänts och bearbetats.  
 
Men vi kan välja att använda avunden positivt, som en spegel av oss själva. Vi kan fråga oss: Vad kan jag lära mig av den här upplevelsen? Varför känner jag mig så liten, så underlägsen? Vad är det egentligen jag skulle vilja ha? Vad längtar jag efter? Vilket behov inom mig behöver jag tillfredställa?  Genom att ta för vana att ställa oss dessa frågor och söka kärnan i avunden när den dyker upp, minskar också skammen för att vi har dessa känslor. Vi kan då använda avunden som en positiv drivkraft och en väg till ökad självkännedom.
 
Hur det står till med styrkan av vår självkänsla visar sig ofta på sättet vi reagerar på avundsjuka. Har vi insett att vi alla är olika, att vi alla gör så gott vi kan, utifrån olika startpunkter får avunden inte heller så tärande effekt på oss. I en artikel jag skrev för några år sedan, apropå hur vi agerar och reagerar på sociala medier, ställde jag frågan: ”Är bieffekten av närvaron på de olika sociala medieplattformarna att vi, utan att vara medvetna om det, avslöjas och avslöjar i en ständigt aktiv självkännedomspegel ?” 

Oavsett graden av egentlig sanningshalt i alla lyckosamma bedyranden och häftiga statusar på sociala medier, så kommer vi inte ifrån att även denna exponering visar på huruvida vi är benägna att glädjas med andra i deras upplevelser och framgångar, eller om det vi läser utgör en trigger till den egna dåliga självkänslan. Att face:a spegelns avslöjanden och ta dessa reaktioner som en motivation till att bygga självkänslan ännu starkare, kan utgöra ännu en vinst i vår personliga utveckling.
Så - uppamma ditt mod – och spegla dig i din avund!