Tar du nattens drömmar på allvar?
Vad händer om vi inte lyssnar till våra nattliga drömmar?
I ett filmklipp jag såg för något år sedan får Marie-Louise von Franz, C G Jungs närmaste elev och efterföljare, psykoterapeut och författare till ett flertal psykologiböcker, frågan om vad som händer om och när vi inte kommer ihåg våra nattliga drömmar....
Hon svarar klokt och klarsynt med att påpeka att om vi inte är i kontakt med drömvärlden, med det omedvetna och inte lyssnar till dessa signaler - leder det till ett neurotiskt beteende. Det är ett beteende som vi kanske inte är benägna att kalla för ett neurotiskt beteende, men som ändock är just det, menade hon - nämligen rastlöshet. Hon liknar det vid en uppdämd, icke erkänd omedveten energi som gör att många av oss "speedar" omkring i tillvaron på ett många gånger hysteriskt sätt.
Det ligger som jag ser det mycket i det. Att alltid ha ett nästan tvingande behov av att "vara aktiv", "få mycket gjort" , "ha svårt att sitta still" etc. har ju naturligtvis en baksida. I våra mest energiska tillstånd kanske vi håller på med att hantera en ångest utan att ha en aning om att det är det vi egentligen gör. Skulle vi stilla oss, lämna plats för att möta tystnaden så hinner reflektioner, tankar och känslor ikapp - och ges då chans att tala om för oss de förändringar och kursändringar vi behöver lyssna till. Men just detta - att verkligen välkomna stillheten, skrämmer många av oss eftersom när de signalerna börjar göra sig hörda och kräva att bli lyssnade till - kanske genom tilltagande oönskade tillstånd av fysiska och psykiska obehag - -vänder många av oss ryggen till dem och försöker springa därifrån och söka upp ännu mer frenetisk aktivitet. Vi kanske också dövar signalerna i alkohol, lugnande tabletter, mat etc som försök att undkomma sanningarna.
Det hela bottnar i en tragisk missuppfattning eftersom dessa signaler aldrig någonsin vill oss annat än väl. Det är precis samma sak som i nattens mardrömmar, då vi jagas av monster eller olika skrämmande varelser - som egentligen är en sida inom oss själva som söker oss, men i drömmen är utklätt till något hotande. I både nattdrömmen och i verkliga livet tror vi ofta att vi kan kan komma undan genom att springa ifrån oss själva.
Så - att ett sådant beteende skapar rastlöshet och en diffus oro inom oss, tror jag att Marie-Louise von Franz har alldeles rätt i !
* * * * * * *
Vill du lära dig mer om drömmar? Jag har kontinuerligt kursen "Dröm fram kraften inom dig",2-dagskurser i tre steg samt erbjuder en 6-månaders e-kurs "Drömskolan" som jag skapat tillsammans med Robert Nilsson en drömterapeutkollega. Välkommen in att kika på den hemsidan och läsa vad tidigare elever gett för feedback! www.dromskolan.se