Uranus och Pluto - transformation av frihetsbegreppet


Allt som föds och startas i dessa dagar "bär"den aktiva Pluto - Uranuskvadraturens energi, som nu pågår mellan åren 2012 och 2015. Den positiva sidan är, som ofta påtalas i astrologisamman-hang bl a -  tvingande frigörelser, påtryckningar för att komma ur "fångenskap" och förtryck, frigörelser från maktutövning på olika sätt. 

Den negativa sidan kan dock innebär att de "förtryckta" använder extrema maktmedel och påtryckningar som ett sätt att rättfärdiga sina frihetsbehov.Och trots att initiativen handlar om det riktiga i att frigöra sig från ofrihet och förtryck - så kan metoderna innebär en stor risk att den makt man reagerar på just är den som man själv bidrar med i sin kamp mot förtrycket. Detta ser vi just nu på ett mycket uppenbart sätt, vad gäller de många bilbränderna och upploppen i Stockholmsförorterna. Men detta finns också på så många andra nivåer.
Pluto är till sin natur fördold och hemlig - och trycker nu på vad gäller behovet att vara fri. självständig och få "köra sitt race". Oavsett område eller scen för denna energi är resultatet avhängigt den egna moralen och kärleksförmågan. De intressanta och klassiska i astrologisammanhang  - att förövaren och offret har samma energi inom sig - blir här tydligt. En frigörelsekamp är inte alltid av godo om den innebär maktmissbruk för att nå friheten. Ett oberoende eller en orginalitet som nåtts genom att härska och kontrollera  - utifrån Plutoenergins negativa sida - är inget att sträva efter. 
 
Som  jag ser det är det en djupare transformation av frihetsbegreppet som denna konstellation handlar om. Att inte bara "köra mitt race" till varje pris , där enbart egot och de egna nycken får styra, utan någon hänsyn till mina medmänniskor och de konsekvenser min "frihet" skapar.  Den sortens frigörelse och frihetsutövande behöver vi inte mer av. Och den sortens agerande har egentligen inget alls med frihet att göra utan liknar mer en psykopats agerande.  Så utmaningen som jag ser med denna konstellation på det individuella planet, handlar om att förvisso gå sin egen väg, och att uttrycka sin orginalitet - men utan att själv bli en förtryckare. 

Under tiden jag skrev detta så kom jag att tänka på horoskopet på en av 1900-talets värsta despoter - Hitler. Han hade just dessa planeter - Uranus - och Pluto i en viktig sk mittpunkt i sitt horoskop - mittpunkten Solen-Månen. Han höll förvisso på med sin egen variant av "tvingande frigörelser", med ett oerhört "passionerat" Plutonskt driv - men med oerhörda och förödande konsekvenser. Just denna medvetenhet om vilken sida av både Uranus och Pluto som vi, var och en av oss, använder ser jag som den häftigaste - och största utmaningen under dessa år.