Var din egen drömauktoritet!

Drömskrift som kul kuriosa
Jag fick den här boken för några år sedan, lite som en kuriosapresent av min bror som hittat den på loppis. Det var lite kul läsning att se vad de olika uppslagsorden i drömmar enligt denna ”Egyptiska drömbok” betyder. Om jag t ex har drömt om att jag äter bönor skulle det betyda tvist och obehagligheter. Kokar jag bönorna i drömmen så blir det en försämring i mina förhållanden. Skulle jag istället skära bönor i drömmen så är det tecken på en ljus framtid. Drömmer jag om en termometer så skulle det betyda svåra förestående prövningar. Finns en tidning med i drömmen får man underrättelser från en avlägsen släkting etcetera... Ja…kuriosa och lite knasroligt kanske, men om och på vilket sätt sådan information bidrar till ökade insikter om mig själv och min personliga utveckling kan man ju fundera på.

Drömtolkning ingen bokkunskap
Det känns också mycket orättvis att i titeln koppla innehållet till egyptierna, eftersom jag är övertygad om att de var betydligt mer kunniga i drömtolkning och drömarbete än nivån på denna lilla skrift. Många tror ändå att drömmar och drömförståelse är bokkunskap, något man kan läsa sig till - och springer och hämtar allsköns symbol- och teckenlexikon för att bums "kolla vad det betyder”….Förståeligt ändå kanske, eftersom synen på drömmar och drömkunskap ännu inte, för gemene man iallafall, har hamnat i det fokus som jag själv anser att den förtjänar.

Bli din egen auktoritet
Så mycket roligare, intressantare och framförallt mer givande för den personliga utvecklingen om vi istället tog för vana att lita till oss själva i högre grad då vi letar efter drömförståelsen. Vad har vi själva för uppfattning, minnen, associationer kring vår drömsymbol? Vad väcker det för känslor i oss? Finns drömbilden kopplad  till något i min egen historia? Vad säger den specifika drömsymbolen mig, just nu?
En av de absolut mest intressanta ”poängerna” med drömarbete är som jag ser det att stärka den egna intuitionen och den egna inre auktoriteten. Att lita till sig själv, och inse att ett uttryck som "svaren finns inom dig" är mer än bara floskler. För mig betyder det alltså att drömlexikon är rätt ointressanta.