Veganism - enbart en trend? 


En av de ”betraktelser” som vi föreläsare höll i under Martinus Center Varnhem:s kursvecka ”Vägen till freden”, som jag deltog i förra veckan var min egen – ”Maten vi äter”. Där tog jag upp en del av konsekvenserna av djurkonsumtionen – förutom de för de flesta individer numera ändå rätt välkända argumenten kopplade till både miljö och hälsa. Anledningen var att jag funderade på hur annars så humana och andligt intresserade människor, så totalt kan glömma av vad de har på sin mattallrik.
 
Att välja att äta vegetariskt eller ännu hellre veganskt, innebär mycket mer än att enbart välja grönsaker på middags-tallriken, för att det behagar en. Det är ett sätt att leva, som har en långtgående helandepåverkan som man först kanske inte tänker på, men som definitivt utmanar tanken på vem vi vill kalla vår nästa – och hur vi anser att denne nästa har rätt att bli behandlad. 
 
Rättviseperspektivet
Genom att välja en vegansk livsföring deltar man aktivt i rättvisebekämpning, på flera plan. Grundtanken är alla individers lika värde och rätt att leva sitt liv utifrån eget val.
 
Motstånd till slaveri
För att äta djurprodukter förutsätts ett herre - slavförhållande, då slaven – djuren i detta fall - inte har egen röst att kunna föra sin talan eller möjlighet att använda sin egen fria vilja. Förtrycket kan då fortgå.
 
Önskan om att bryta det patriarkala synsättet
Det gamla mansdominerade synsättet, ”den starkes rätt”, är förlegat och ur tiden. Hela djurindustrin leds av denna mentalitet, vilket skapar ett karmafängelse då alla våra handlingar enbart kan vända tillbaka till upphovet, dvs oss själva. Så länge vi deltar i detta förhindrar vi aktivt harmoni och fred både på ett individuellt och kollektivt plan. Detta synsätt innebär ett stödjande av våldsprincipen, då inget djur kan konsumeras utan att våld har använts.
 
Önskan om fred
Rörelser som är starkt på frammarsch med det kvinnliga och feminina perspektivet i förgrunden, understöds och samverkar snabbare genom valet av vegetarisk/vegansk livsföring. Empatiutvecklingen leder mer och mer som en naturlig konsekvens till att vi till slut inte nänns döda.
 
Så – nej – personligen tror jag inte alls att veganismen är en trend, utan istället något som definitivt hör till framtiden för fler och fler. Och det gläder mig! .