Viskvinnan I mörkermånetid

Vi befinner oss nu återigen i den avtagande månfasen, den tid varje månad då månen på himlen syns mindre och mindre. Denna fas kallas också för Mörkermåne eller Svartmåne. Denna fas personifieras av den gamlas aspekt av Gudinnan. Efter jungfruns förberedelser och moderns fullbordan kommer nu den gamla visa kvinnan, eller "häxan" i sin fas. Det är dags att släppa, befria och "bannlysa". Den gamla har förståelse av mörkret och fasen innebär att du går inåt och ännu mer blir medveten om dig själv. Denna gudinna har visdomen sprungen ur ålder och erfarenhet och har därför förmågan att se och upptäcka allt som är fördolt, gömt och glömt. Hon vågar också ta till sig livets ytterligheter - avslut, döden och det mörka - som en naturlig del av livet.

Tyvärr har dessa värden i det moderna samhället i alldeles för hög grad förpassats och undvikits, då vi mestadels betonar ungdomlighet och ytlig skönhet. Det  har också gjort att vi behanlar Den gamla viskvinnan som en skuggfigur, något vi helst undviker och inte vill bli påminda om i vårt eget liv och i vårt psyke. Konsekvenserna av detta innebär att vi missar en viktig och livgivande del och inte klarar av att hantera livet fullt ut med alla dess skiften.  

Det är nu, i denna fas fram till nymånen, som du skall söka kontakt med henne inom dig. Du skall befria rädsla och smärta.våga se och erkänna både dina svaga och dina starka sidor. Inga fler spel att spela - det är sanning och ärlighet som gäller.
Så - under denna månfas släpper du ifrån dig de saker som inte har fungerat i måncykeln du senast gått igenom. Släpp dem. Låt dem gå och känn ingen bitterhet.Det här är en fas då du skall sörja. Tillåt dig uppleva förlustens smärta. Det är en fas - och påminn dig om att den går över, det är sunt och ärligt och gör det möjligt för oss att växa och utvecklas.
Det finns många ceremonier vi kan använda oss av i denna fas. Sjäv brukar jag sätta ord på det jag vill släppa taget om och befria mig ifrån, skriva ner det på en papperslapp och bränna t ex - allt som ett sätta att ta sig själv, sin utveckling/process och Gudinnan på allvar.
Detta är också den tid i måncykeln då vi har som närmast till våra inre ledsagare och guider. Vänd dig till henne /dem, ställ frågor och begär svar, och be om tecken angående vilken väg du skall följa fortsättningsvis. Lycka till med "släppa-taget" processen!